mgr Sylwia Szafraniec
Jako dyplomowany dietetyk specjalizuję się w holistycznym podejściu do zdrowia. Ukończyłam studia I stopnia z dietetyki o specjalności psychodietetyka, oraz studiów magisterskich z żywienia klinicznego. Moje zainteresowania od wielu lat łączą się ze wspieraniem ludzi w budowaniu zdrowych nawyków – zarówno poprzez pracę z nawykami żywieniowymi, jak i od strony emocjonalnej. Właśnie dlatego ukończyłam również studia licencjackie na kierunku pedagogika, ze specjalnością edukacja i promocja zdrowia.
W pracy z ludźmi kieruję się indywidualnym podejściem, empatią i chęcią realnej pomocy. Wierzę, że trwała zmiana stylu życia to nie tylko dobrze dobrany jadłospis, ale przede wszystkim zrozumienie własnych potrzeb, emocji i uważności na siebie.
Szczególnie interesuje mnie tematyka wspierania organizmu w obszarach klinicznych:
– nadwaga, otyłość, insulinooporność
– optymalizacja diety i suplementacji w kontekście płodności, przygotowania do ciąży oraz karmienia piersią
– odbudowa równowagi mikrobioty jelitowej
– dieta i suplementacja w spektrum autyzmu (ASD).
To zagadnienia kliniczne, które szczególnie mnie pasjonują, dlatego z radością poszerzam w nich swoją wiedzę, uczestnicząc w szkoleniach, kursach oraz konferencjach interdyscyplinarnych, aby być jak najlepiej wspierać osoby, które mi zaufały.
Pomagam pacjentom w budowaniu zdrowszych nawyków, poprawie relacji z jedzeniem i wsparciu dietetycznym w konkretnych jednostkach chorobowych. Prywatnie lubię gotować, testować nowe przepisy i dzielić się pomysłami na zdrowsze posiłki.
Motto, którym kieruję się w życiu:
„Twoje ciało to jedyne miejsce, w którym naprawdę będziesz mieszkać przez całe życie – warto o nie zadbać.”

