Sylwia Szafraniec
Jestem dyplomowanym dietetykiem z pasją do holistycznego podejścia do zdrowia.
Ukończyłam studia I stopnia z dietetyki o specjalności psychodietetyka, a obecnie jestem na ostatnim roku studiów magisterskich z dietetyki klinicznej. Moje zainteresowania od wielu lat łączą się ze wspieraniem ludzi w budowaniu zdrowych nawyków – zarówno poprzez pracę z nawykami żywieniowymi, jak i od strony emocjonalnej. Właśnie dlatego ukończyłam również studia licencjackie na kierunku pedagogika, ze specjalnością edukacja i promocja zdrowia.
W pracy z ludźmi kieruję się indywidualnym podejściem, empatią i chęcią realnej pomocy. Wierzę, że trwała zmiana stylu życia to nie tylko dobrze dobrany jadłospis, ale przede wszystkim zrozumienie własnych potrzeb, emocji i uważności na siebie.
Szczególnie interesuję się tematyką wspierania organizmu w wybranych obszarach klinicznych:
- m. in. dietą i suplementacją w spektrum autyzmu (ASD),
- nadpobudliwością psychoruchową (ADHD),
- odbudową równowagi mikrobioty jelitowej (dysbiozą),
- insulinoopornością,
- wsparciem dietetycznym w kontekście płodności, przygotowania do ciąży oraz karmienia piersią.
To dziedziny, w których z dużą przyjemnością poszerzam swoją wiedzę, uczestnicząc w szkoleniach, kursach i konferencjach z zakresu dietetyki, aby być jak najlepszym wsparciem dla osób, które mi zaufają.
Pomagam pacjentom w budowaniu zdrowszych nawyków, poprawie relacji z jedzeniem i wsparciu dietetycznym w konkretnych jednostkach chorobowych. Prywatnie lubię gotować, testować nowe przepisy i dzielić się pomysłami na zdrowe i smaczne posiłki.
Motto, którym kieruję się w życiu:
„Twoje ciało to jedyne miejsce, w którym naprawdę będziesz mieszkać przez całe życie – warto o nie zadbać.”